Ο Ζιλ Ριμέ (Jules Rimet) ήταν γάλλος δικηγόρος και ποδοσφαιρικός παράγοντας, που εμπνεύστηκε τον θεσμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ). Ξεκίνησε την καριέρα του στο ποδόσφαιρο ως δημιουργός της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρεντ Σταρ κι έφθασε ως το ύπατο αξίωμα του διεθνούς ποδοσφαίρου ως ο μακροβιότερος πρόεδρος της FIFA (1921-1954). Έως το 1970 το Κύπελλο που απονεμόταν στον νικητή του Μουντιάλ έφερε το όνομά του («Κύπελλο Ζιλ Ριμέ»).

Η συμβολή του στη δημιουργία της FIFA

Ο Ζιλ Ριμέ γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1873 στην πόλη Τελέ της ανατολικής Γαλλίας, αλλά μεγάλωσε στο Παρίσι, όπου ο πατέρας του διατηρούσε οπωροπωλείο. Σπούδασε νομικά κι εργάστηκε ως δικηγόρος. Το 1897 ίδρυσε την ποδοσφαιρική ομάδα Ρεντ Σταρ, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα και αγωνίζεται στις μικρές κατηγορίες του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Στις αρχές του 20ού αιώνα συνέβαλε τόσο στη δημιουργία της FIFA, της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (1904) όσο και στην ένταξη του ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1908). Το 1919 εκλέχτηκε πρόεδρος της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και την 1η Μαρτίου 1921 πρόεδρος της FIFA.

To πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν τα ποδοσφαιρικά τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 και του1928 εισηγήθηκε και πέτυχε τη δημιουργία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου υπό τη σκέπη της διεθνούς ομοσπονδίας. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διεξήχθη από τις 13 έως τις 30 Ιουλίου 1930 στην Ουρουγουάη με νικήτρια τη διοργανώτρια, η οποία στον τελικό νίκησε την Αργεντινή με 4-2.

Ο Ζιλ Ριμέ παρέμεινε στην προεδρία της FIFA έως το 1954, οπότε παρέδωσε τα σκήπτρα στον Βέλγο Ροντόλφ Σιλντράιερς. Πέθανε στο Παρίσι στις 16 Οκτωβρίου 1956, σε ηλικία 83 ετών.

Το Κύπελλο Ζιλ Ριμέ και οι περιπέτειές του

Ο Ζιλ Ριμέ ανέθεσε στον γάλλο γλύπτη Αμπέλ Λαφλέρ (1875-1953) να κατασκευάσει το Κύπελλο που θα απονεμόταν στον νικητή της πρώτης διοργάνωσης του Μουντιάλ. Το τρόπαιο, ύψους 35 εκατοστών από χρυσάφι μασίφ και βάρους 3,8 κιλών, απεικόνιζε τη θεά Νίκη της αρχαίας Ελλάδας. Το Κύπελλο ονομαζόταν «Νίκη» και το 1946 μετονομάστηκε σε «Κύπελλο Ζιλ Ριμέ», προς τιμήν του Προέδρου της FIFA και εμπνευστή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Κύπελλο κατέληξε στα χέρια των Βραζιλιάνων στο Μεξικό το 1970. Ο κανονισμός προέβλεπε ότι η ομάδα που θα κατακτούσε τρεις φορές τη διοργάνωση θα το κρατούσε για πάντα. Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται σήμερα αυτό το Κύπελλο. Στις 19 Δεκεμβρίου 1983 εκλάπη από τα γραφεία της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας στο Ρίο ντε Ζανέιρο και κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι δράστες το έλιωσαν και πούλησαν τον χρυσό.

Είχε κλαπεί επίσης στις 20 Μαρτίου 1966 στο Λονδίνο, λίγο πριν από το Μουντιάλ της Αγγλίας, αλλά τότε βρέθηκε επτά ημέρες αργότερα από ένα σκυλάκι, με το όνομα «Πικλς», που το ανακάλυψε αναζητώντας χώρο για να κάνει την ανάγκη του σ’ ένα πάρκο του Νότιου Λονδίνου.

Πηγή Άθρου

Share.