Ο γαλλοτυνήσιος Μουνζί Μπαουεντί, ο αμερικανός Λούις Μπρους και ο ρώσος Αλεξέι Εκίμοφ, τρεις ερευνητές που εργάζονται στις ΗΠΑ, τιμώνται με το φετινό Νόμπελ Χημείας για «την ανακάλυψη και την σύνθεση των κβαντικών κουκκίδων», ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ.

»Οι τιμηθέντες με το Νόμπελ πέτυχαν την παραγωγή σωματιδίων που είναι τόσο μικρά που οι ιδιότητές τους καθορίζονται από κβαντικά φαινόμενα. Τα σωματίδια, τα οποία ονομάζονται κβαντικές κουκκίδες, έχουν τώρα μεγάλη σημασία στη νανοτεχνολογία», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή.«Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να συμβάλουν (στην κατασκευή) εύκαμπτων ηλεκτρονικών, μικροσκοπικών αισθητήρων, λεπτότερων φωτοβολταϊκών και κρυπτογραφημένης κβαντικής επικοινωνίας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

Τα νανοσωματίδια και οι κβαντικές κουκκίδες χρησιμοποιούνται στα φώτα Led και τις οθόνες των τηλεοράσεων και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν χειρουργούς στην αφαίρεση καρκινικών ιστών. Οι κβαντικές κουκκίδες είναι νανοκρύσταλλοι ημιαγωγών με διάμετρο συνήθως 2 ως 10 νανομέτρων.

Ο Μουνζί Μπαουεντί, 62 ετών, είναι καθηγητής στο MIT, ο Λούις Μπρους, 80 ετών, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ο Αλεξέι Εκίμοφ,78 ετών, εργάζεται στην εταιρεία Nanocrystals Technology.

Πηγή Άθρου

Share.