Μια νεαρή Ιρανή μητέρα και η εξάχρονη κόρη της βρίσκουν καταφύγιο στην Αυστραλία στη διάρκεια των δύο εβδομάδων της Ιρανικής Πρωτοχρονιάς. Μητέρα και κόρη βρίσκουν παρηγοριά στις τελετουργίες του Νορούζ, αλλά η επανεμφάνιση του εν διαστάσει συζύγου της Σάιντα, θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία της.

Λίγα λόγια για την ταινία

Σε συμπαραγωγή της εταιρίας της Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία εκτελεί χρέη εκτελεστικής παραγωγού, και με πρωταγωνίστρια την Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι (βραβείο ‘Α Γυναικείου Ρόλου στις Κάννες για την ταινία «Holy Spider»), το σκηνοθετικό και σεναριακό ντεμπούτο της Νόρα Νιασάρι απέσπασε το βραβείο Κοινού στο φεστιβάλ Sundance 2023.

Η ταινία αποτελεί την επίσημη πρόταση της Αυστραλίας για το διεθνές βραβείο Όσκαρ 2024.

Σημείωμα της Νούρα Νιασάρι

«Όταν ήμουν πέντε χρονών, βίωσα για πρώτη φορά την ελευθερία σε ένα καταφύγιο γυναικών στην Αυστραλία, ζώντας μαζί με γυναίκες και παιδιά που αναζητούσαν μια ζωή δίχως φόβο.

Παρ’ ότι ήμουν πάρα πολύ μακριά από την οικογένειά μου στο Ιράν, η μητέρα μου μού έμαθε να μιλάω Φαρσί, να γιορτάζω το Νορούζ, να χορεύω περσικούς χορούς, να διαβάζω ποίηση και κυρίως μου δίδαξε την αντοχή και τη δύναμη των Ιρανών γυναικών.

Γυναίκες όπως η μητέρα μου εξοστρακίστηκαν από τη χώρα γιατί διεκδικούσαν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα στο διαζύγιο, στην επιμέλεια των παιδιών, την επιλογή ντυσίματος, του χορού στο δρόμο, τη δυνατότητα να αφήσεις τα μαλλιά σου ελεύθερα, να ανεμίσουν.

Αυτά ήθελε η μητέρα μου, αυτές τις βασικές ελευθερίες, για τον εαυτό της και την κόρη της. Τελικά, τις βρήκαμε στην Αυστραλία, αλλά η νοσταλγία για τη γενέτειρά μας δεν σταμάτησε ποτέ.

Ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα ερχόταν η μέρα που οι γυναίκες του Ιράν θα ηγούνταν μιας επανάστασης, όπως συμβαίνει σήμερα. Οι μητέρες και οι κόρες που πολεμάνε για τις ελευθερίες τους μου προκαλούν δέος. Αυτή η ταινία είναι αφιερωμένη στη μητέρα μου και τις θαρραλέες γυναίκες και κορίτσια του Ιράν».

Λίγα λόγια για την παραγωγή

Ο παραγωγός Βίνσεντ Σίχαν συνάντησε για πρώτη φορά τη Νιασάρι το 2017. Αρχικά, είχαν κανονίσει ένα εικοσάλεπτο ραντεβού. Τελικά όμως, κατέληξαν να συζητούν για περισσότερο από μία ώρα με τον Σίχαν να συγκινείται από το συναίσθημα της ιστορίας που του περιέγραψε η Νιασάρι, εντοπίζοντας σε εκείνη μια νέα, τολμηρή και ξεχωριστή φωνή.

Τα επόμενα δύο χρόνια, η Νιασάρι έγραψε το σενάριο της ταινίας, συνεργαζόμενη με τον καταξιωμένο επιμελητή σεναρίων Βίνσεντ ΜακΚάρθι. Καθώς τα γεγονότα της ταινίας διαδραματίζονται την περίοδο που η Νιασάρι ήταν πέντε ετών, είχε ζητήσει από την μητέρα της να καταγράψει της αναμνήσεις της, βοηθώντας την έτσι να καλύψει τα κενά των παιδικών της αναμνήσεων και να καταγράψει το ταξίδι της μητέρας της για την ανεξαρτησία όσο το δυνατόν πιο πληρέστερα.

Εμπνευσμένη από προσωπικές ταινίες στις οποίες συναντώνται διαφορετικοί πολιτισμοί, όπως τα «Minari», «Farewell» και «Αdam», η «Shayda» επιδιώκει να φωτίσει την εμπειρία των Ιρανών γυναικών, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να αποκτήσει μια εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα από μία ανθρώπινη ματιά, αποφεύγοντας την στερεοτυπική προσέγγιση των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Μιλώντας για την ταινία, η Κέιτ Μπλάνσετ, εκτελεστική παραγωγός της «Shayda», ανέφερε τα εξής: «Ταινίες όπως αυτή δεν είναι διδακτικές. Είναι τρυφερές, ηρωικές και απολύτως θριαμβευτικές. Δεν τις βλέπεις για μάθημα ιστορίας, αλλά σου επιτρέπουν να στοχαστείς αθόρυβα».

Ταυτότητα ταινίας
Shayda

  • Σκηνοθεσία /Σενάριο: Νούρα Νιασάρι
  • Ηθοποιοί Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι, Οσάμα Σάμι, Λία Πάρσελ, Μοτζίαν Άρια, Τζίλιαν Νγκάιγιεν, Σελίνα Ζαχέντια, Ρίνα Μουσάβι
  • Μοντάζ: Ελίκα Ρεζάι
  • Φωτογραφία: Σέρουιν Ακμπαρζαντέχ
  • Διάρκεια: 117’
  • Χώρα Παραγωγής: Αυστραλία
  • Έτος Παραγωγής: 2023

Πηγή Άρθρου

Share.