Ακόμα ένα παλαιότερο τραγούδι του Γιάννη Λεμπέση «ντύνεται» με νέα ρούχα.

«Η καρδούλα μου το ξέρει» πρωτοηχογραφήθηκε το 1991 στο Studio Sigma με ηχολήπτη το σπουδαίο Γιάννη Σκιαδά και κυκλοφόρησε από τη Sonora σε δίσκο βινυλίου 33 στροφών.

Όταν αργότερα το ρεπερτόριο της Sonora περιήλθε στη κατοχή της Legend το εν λόγω τραγούδι εκδόθηκε το 2010 μαζί με άλλα 35 στο διπλό cd «Γιάννης Λεμπέσης: Η σπίθα γίνεται φωτιά».

Στο συγκεκριμένο τραγούδι ο Λεμπέσης προσθέτει στην αρχή 4 μέτρα καμηλιέρικου ρυθμού 9/8 σε δρόμο Σαμπάχ, όπως είναι γραμμένο το τραγούδι, χρησιμοποιώντας «Γόνατο» (οργανάκι κατασκευής 1902 που του έχει χαρίσει ο Μιχάλης Γενίτσαρης) καθώς και μπαγλαμά και πιάνο που έπαιξε ο Γιάννης Φουστέρης στο Studio Emphasis (Ιούνιος 2023).

Τα παραπάνω όργανα έσμιξαν με αυτά της αρχικής ηχογράφησης (Τζουράς – Γιάννης Λεμπέσης, Ακορντεόν – Στέλιος Καρμανιόλας, Κιθάρες – Κώστας Κουκουλίνης, Χρήστος Μανιφάβας, Μπάσο – Γιώργος Δρίβας, Κρουστά – Σπύρος Γλένης]) και το τραγούδισμα του Λεμπέση και της Μαρία Καπετανίδου.

Άλλωστε ο λαϊκός τραγουδοποιός πάντα κρατάει τα στοιχεία που κλείνουν την «αύρα» και την ορμή της πρώτης ηχογράφησης προσθέτοντας ρυθμικά σχήματα και «οργανάκια» που κατέκτησε και απέκτησε μες τα χρόνια.

Πρόκειται για όργανα με χαρακτηριστικό ηχόχρωμα που ταιριάζουν «γάντι» με εκείνα της αρχικής εγγραφής. Όπως σημειώνει στόχος του είναι το τραγούδι να εμφανίζεται ομοιόμορφο, ανανεωμένο και ελκυστικό. Κάπως έτσι έχει «χτιστεί» ο «προσωπικός» του ήχος που «κάνει μπαμ» από τις πρώτες μόλις νότες των τραγουδιών.

Ο Λεμπέσης δηλώνει πιστός στην ηθική και τη δεοντολογία της δισκογραφίας, γι’ αυτό και επανακυκλοφορεί τις «πειραγμένες» παλαιές του ηχογραφήσεις από τις δισκογραφικές εταιρείες που πρωτοκυκλοφόρησαν.

Θυμίζουμε πως από το 2011 και μετά όλα τα καινούργια του τραγούδια κυκλοφορούν από το Ogdoo Music Group.

Πηγή Άρθρου

Share.