Ο Ντάσιελ Χάμετ (Dashiell Hammett) ήταν αμερικανός συγγραφέας, που δημιούργησε τη «σκληρή» σχολή του αστυνομικού μυθιστορήματος, μαζί με τον Ρέιμοντ Τσάντλερ. Υπήρξε ίσως ο πιο επιδραστικός συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών από την εποχή του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Στα έργα του προσπάθησε να αποδώσει ρεαλιστικά τον κόσμο του εγκλήματος στις ΗΠΑ.

Ο Σάμιουελ Ντάσιελ Χάμετ γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1894 στο Σεντ Μέρι της πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ. Στα 13 του εγκατέλειψε το σχολείο κι έκανε διάφορες χαμηλόμισθες δουλειές για να βοηθήσει την οικογένειά του και στη συνέχεια εργάστηκε επί οκτώ χρόνια ως ντετέκτιβ στο Πρακτορείο Πίνκερτον, που χρησιμοποιήθηκε συχνά και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός από την εργοδοσία. Το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του συνδικαλιστή Φρανκ Λιτλ τον ριζοσπαστικοποίησε πολιτικά, με αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή του.

«Το Γεράκι της Μάλτας»

Στρατεύτηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου προσβλήθηκε από φυματίωση και πέρασε πολλά χρόνια σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Το 1923 άρχισε να γράφει αστυνομικές ιστορίες που δημοσιεύονταν σε φτηνοπεριοδικά. Το 1929 δημοσίευσε δύο μυθιστορήματα με τους τίτλους «Ο Κόκκινος Θερισμός» («Red Harvest») και «Η Κατάρα των Ντέην» («Dain Curse») με βασικό ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Κοντινένταλ Οπ.

Τον επόμενο χρόνο δημοσίευσε «Το Γεράκι της Μάλτας» («The Maltese Falcon»), που θεωρείται το καλύτερο και δημοφιλέστερο έργο του. Ήρωάς του ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ, τον οποίο ενσάρκωσε ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην τρίτη κατά σειρά και καλύτερη μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη που σκηνοθέτησε ο Τζον Χιούστον το 1941.

Η μεγάλη αγάπη του Χάμετ…

Ο Χάμετ έγραψε δύο ακόμη μυθιστορήματα, «Το Γυάλινο Κλειδί» («The Glass Key», 1931) με ήρωα τον τζογαδόρο κι ερασιτέχνη ντετέκτιβ Νεντ Μπόμοντ και «Ο Αδύνατος Άντρας («The Thin Man», 1934), προτού αποσυρθεί από το λογοτεχνικό προσκήνιο. Στο τελευταίο, ήρωές του είναι το ζευγάρι των ιδιωτικών ντετέκτιβ Νικ και Νόρα Τσαρλς.

Ο χαρακτήρας της Νόρας βασίζεται στη μεγάλη του αγάπη, τη συγγραφέα Λίλιαν Χέλμαν (1905-1984). Με τη Χέλμαν διατήρησε μια σχέση τριάντα ετών, όταν χώρισε από τη σύζυγό του Τζόζεφιν Ντόλαν, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

Η πολιτική δράση και η εξάμηνη φυλάκιση

Ο Ντάσιελ Χάμετ ανέπτυξε πολιτική δράση από τη δεκαετία του 1930 ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και διακρίθηκε για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών στη χώρα του. Στρατεύτηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το 1951 φυλακίστηκε για έξι μήνες, επειδή αρνήθηκε ν’ αποκαλύψει τα ονόματα των χρηματοδοτών της οργάνωσης «Κογκρέσο των Πολιτικών Ελευθεριών» («Civil Rights Congress») ενώπιον της επιτροπής αντιαμερικανικών ενεργειών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η φυλάκισή του και οι χρόνιες καταχρήσεις του (αλκοόλ και τσιγάρο) επιδείνωσαν την ήδη βεβαρημένη υγεία του από τη φυματίωση. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε αποτραβηγμένος στη Νέα Υόρκη, φροντίζοντας για την επανέκδοση των διηγημάτων του.

Ο Ντάσιελ Χάμετ πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1961 στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 66 ετών.

Πηγή Άθρου

Share.