Οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες (Mediterranean Beach Games) είναι μία αθλητική διοργάνωση, παρακλάδι των Μεσογειακών Αγώνων. Διεξάγονται από το 2015 κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) με τη συμμετοχή αθλητών από τις 26 Μεσογειακές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, που είναι μέλη της και προέρχονται από τρεις ηπείρους: Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Περιλαμβάνει 11 αγωνίσματα που διεξάγονται στην άμμο και το νερό, κυρίαρχα στοιχεία της Μεσογείου.

Η διεξαγωγή των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ, που έγινε στις 20 Οκτωβρίου 2012 στη Μερσίνη της Τουρκίας. Οι Πρώτοι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες διεξήχθησαν στην Πεσκάρα της Ιταλίας το 2015.

Στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, όπως και στους Μεσογειακούς Αγώνες, λαμβάνουν μέρος με εθνικές ομάδες οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Κύπρος, Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Μάλτα, Μονακό), εκτός από το Ισραήλ, για τη συμμετοχή του οποίου έχουν θέσει βέτο οι αραβικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και οι περίκλειστες χώρες Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Κόσοβο (προερχόμενες από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας που συμμετείχε αρχικά στους αγώνες), Άγιος Μαρίνος, Ανδόρα και τελευταία η Πορτογαλία που δεν βρέχεται από τη Μεσόγειο, αλλά πολιτιστικά ανήκει σ’ αυτή.

Τα 11 αγωνίσματα των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων είναι τα εξής:

 • Άκουαθλον (Aquathlon), που περιλαμβάνει αγώνα δρόμου και κολύμβηση.
 • Χειροσφαίριση Άμμου (Beach Handball)
 • Ποδόσφαιρο Άμμου (Beach Soccer)
 • Αντισφαίριση Άμμου (Beach Tennis)​
 • Πετοσφαίριση Άμμου (Beach Volleyball)
 • Πάλη Άμμου (Beach Wrestling)
 • Ωκεάνιο Καγιάκ (Canoe Ocean Racing)
 • Τεχνική Κολύμβηση (Finswimming)
 • Κολύμβηση Ανοιχτής Θάλασσας (Open Water Swimming)
 • Παράκτια Κωπηλασία (Rowing Beach Sprint)
 • Θαλάσσιο Σκι (Water Ski)

Οι διοργανώσεις των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων

Πεσκάρα (28 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου 2015)

Οι Α’ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες διεξήχθησαν στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Η πόλη με τους 120.000 κατοίκους, που βρίσκεται στις ακτές της Αδριατικής, είχε διοργανώσει και τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2009. Στους αγώνες συμμετείχαν 763 αθλητές και αθλήτριες από 24 χώρες. Στον πίνακα των μεταλλίων κυριάρχησε απόλυτα η Ιταλία με 70 (33-23-14), έναντι 27 της δεύτερης Γαλλίας. Η Ελλάδα με 21 μετάλλια (5-7-9) ήταν τρίτη, ενώ η Κύπρος με ένα αργυρό κατετάγη 12η στον πίνακα των μεταλλίων.

Πάτρα (25 – 31 Αυγούστου 2019)

Οι Β’ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες διεξήχθησαν στην Πάτρα, με εξαίρεση το αγώνισμα του σλάλομ του θαλάσσιου σκι που έγινε στην τεχνητή λίμνη Στράτου στο Αγρίνιο. Στους αγώνες συμμετείχαν αθλητές και αθλήτριες από 26 χώρες. Μασκότ των αγώνων ήταν ο Πατρέας, ένας γλάρος που σχεδίασε η Κανέλλα Στασινοπούλου, καθηγήτρια εικαστικών στα Αρσάκεια Σχολεία της Πάτρας. Στον πίνακα των μεταλλίων πρώτευσε η Ελλάδα με 46 (19-16-11), έναντι 39 της δεύτερης Ιταλίας και 32 (13-7-12) της τρίτης Γαλλίας. Η Κύπρος κατετάγη 11η με ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο.

Ηράκλειο (9-16 Σεπτεμβρίου 2023)

Οι Γ’ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες θα διεξαχθούν στο Ηράκλειο της Κρήτης από τις 9 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2023.

Πηγή Άθρου

Share.