Η Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης έχει διοργανώσει μια βραδιά με τον Γιώργο Δανόπουλο.

Δύο ντοκιμαντέρ του έρχονται στο θερινό σινεμά της Πετρούπολης, το κόσμημα της πόλης!

Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη.

Έξοδος μέσα

Ένα εργαστήρι ζωγραφικής φέρνει έξι ανθρώπους σε επαφή με την τέχνη. Μέσω αυτής θα βρουν διέξοδο από την συνθήκη περιορισμού που ζουν ενώ παράλληλα δεν έχουν την δυνατότητα να μοιραστούν τα έργα τους με πιθανούς αποδέκτες. Ένας αφηγητής έχοντας ζήσει κοινές εμπειρίες συνοδεύει τις εικόνες και τους ήχους μιας πορείας έξι εβδομάδων έως την στιγμή που τα έργα τους ολοκληρώνονται.

H ταινία έκανε πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης [2-12/3/2023] στο τμήμα “Ανοιχτοί Ορίζοντες”.

A.T.H.E.N.S.

Ο τίτλος του έργου αυτού -από τη φράση: as the human endless nothingness survives- συνοψίζει την πρόθεση του Γιώργου Δανόπουλου να συνθέσει μια τοιχογραφία της σημερινής Αθήνας παρατηρώντας την καθημερινότητα δύο ιδιόρρυθμων Αθηναίων. Κινείται στη μεγάλη πόλη παρατηρώντας και καταγράφοντας καθημερινές δραστηριότητες. Ωστόσο, εστιάζει σε δύο πρόσωπα. Ο Παναγιώτης, ένας χαρακτήρας που πυροδοτεί καυγάδες σε μια γειτονιά και ο Αποστόλης, μια ευγενική φιγούρα που επιχειρεί να μεταφέρει τα λόγια του χριστιανισμού στους δρόμους της πόλης.

Γιώργος Δανόπουλος | Πληροφορίες για τον κινηματογραφιστή

Ο Γιώργος Δανόπουλος σπούδασε θεωρία ηχοληψίας και ιστορία κινηματογράφου. Εργάστηκε ως ηχολήπτης και δημιουργός βίντεο στην Εθνική Λυρική Σκηνή για δώδεκα χρόνια. Το 2010 δημιούργησε το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Οπερέτα, ο κόσμος σου”, με σκοπό να αποτραπεί το κλείσιμο της 2ης σκηνής της ΕΛΣ για οπερέτες, στο θέατρο Ακροπόλ. Εργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφίας και οπερατέρ σε πολλές παραγωγές του κινηματογράφου και της διαφήμισης καθώς και της θεατρικής και μουσικής σκηνής. Παράλληλα είναι συνεργάτης στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Caravan Project. Το 2018 δημιούργησε το ντοκιμαντέρ “Ρίτα”, μια ταινία που προσεγγίζει βιωματικά το χαρακτήρα μιας ιερόδουλης σε έναν οίκο ανοχής της Αθήνας. H “Ρίτα” συμμετείχε σε 30 φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού και βραβεύτηκε σε 7 από αυτά. Το 2022 ολοκληρώνει το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ “A.T.H.E.N.S”. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης που κινηματογραφήθηκε σε διάστημα 4 χρόνων. Το 2023 συμμετέχει στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο διαγωνιστικό τμήμα “Ανοιχτοί Ορίζοντες” με το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Έξοδος μέσα”.

Πηγή Άρθρου

Share.