Με το σημερινό doodle, η Google τιμά τον κωφό Γάλλο εκπαιδευτικό και διανοούμενο Ferdinand Berthier (Φερντινάν Μπερτιέ), o οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της κουλτούρας των κωφών σε μια εποχή που όσοι είχαν προβλήματα ακοής ήταν απόβλητοι της κοινωνίας.
Ο Φερντινάν Μπερτιέ γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1803 στο Λουάν της ανατολικής Γαλλίας. Γιος χειρουργού, έχασε την ακοή του στην ηλικία των 4 χρόνων και στα 8 του έγινε δεκτός στο Εθνικό Ινστιτούτο για Νεαρούς Κωφούς στο Παρίσι. Οι γονείς του ήλπιζαν να ακολουθήσει τις βασικές επαγγελματικές δεξιότητες για να ακολουθήσει το επάγγελμα του εμπόρου. Ωστόσο, ο νεαρός Φερντινάν διακρίθηκε όλως ιδιαιτέρως στο σχολείο και με την προτροπή των δασκάλων του αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα εκπαιδευτικού. Ύστερα από πρόσθετη ειδική εκπαίδευση, επέστρεψε ως καθηγητής στο σχολείο του και στα 27 του ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους καθηγητές του.
Το 1834, οργάνωσε το πρώτο σιωπηλό συμπόσιο για κωφούς στην Γαλλία. Τα επόμενα χρόνια, γυναίκες, δημοσιογράφοι και κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να παρακολουθούν την ετήσια εκδήλωση. Επίσης, ζήτησε και πέτυχε από την γαλλική κυβέρνηση την δημιουργία μιας οργάνωσης που θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της κοινότητας των κωφών. Έτσι ιδρύθηκε η Κεντρική Εταιρεία Κωφαλάλων («Société Centrale des Sourds-muets»), η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση εκπαιδευτικών μαθημάτων για ενήλικες κωφούς και παράλληλα κατέβαλε προσπάθειες για την ανύψωση του κοινωνικού επιπέδου των ατόμων με προβλήματα ακοής.
Ως δημόσιο πρόσωπο πλέον, ο Μπερτιέ χρησιμοποίησε τη φήμη του για να αναδείξει το έργο άλλων εμπνευσμένων κωφών ανθρώπων. Έγραψε βιβλία για την ιστορία της νοηματικής γλώσσας και βιογραφίες για όσους αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των κωφών. Το 1849, χρίστηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, όντας το πρώτο κωφό άτομο, που έλαβε την υψηλότερη διάκριση της Γαλλίας.
Ο Φερντινάν Μπερτιέ πέθανε στις 12 Ιουλίου 1886 στο Παρίσι, σε ηλικία 82 ετών.
Η Παρακαταθήκη του Μπερτιέ
Ο Φερντινάν Μπερτιέ παραμένει ένας από τους βασικούς ακτιβιστές για τα δικαιώματα των κωφών και οι προσπάθειές του προώθησαν την εκπαίδευση και την αντίληψη της κοινότητας των κωφών και των βαρήκοων σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Σήμερα, τα σιωπηλά συμπόσια διεξάγονται ακόμα σε πολλές χώρες του κόσμου.
Το έργο του βοήθησε επίσης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της νοηματικής γλώσσας και της κουλτούρας των κωφών και στην προώθηση της χρήσης της νοηματικής γλώσσας στην εκπαίδευση τους. Ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της προάσπισης των συμφερόντων τους από τον Μπερτιέ, οι κωφοί και οι βαρήκοοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνουν περισσότερο από ποτέ τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη και του δικαιώματος της οδήγησης οχημάτων.