Η RAYE μιλά για τις εμπειρίες της στη μουσική βιομηχανία και τα πρώτα βήματά της ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης.

Η RAYE κατηγόρησε τις δισκογραφικές εταιρείες ότι αφήνουν πολλούς τραγουδοποιούς χωρίς χρήματα.

Η Βρετανίδα τραγουδίστρια, η οποία έγινε ανεξάρτητη καλλιτέχνιδα αφού χώρισαν οι δρόμοι της με την πρώην δισκογραφική εταιρεία της Polydor λόγω διαφωνιών για την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ της στράφηκε κατά των εταιρειών που παίρνουν ένα τεράστιο μερίδιο από τα πνευματικά δικαιώματα για το μάρκετινγκ.

«Για κάθε τραγούδι που κυκλοφορεί στον κόσμο, υπάρχουν 100 μονάδες δικαιωμάτων. Ένας τραγουδοποιός που έχει συνεισφέρει σε ένα τραγούδι, έχει γράψει το τραγούδι και μάλιστα έχει δημιουργήσει το τραγούδι εξ ολοκλήρου, δεν δικαιούται κανένα δικαίωμα», εξήγησε μιλώντας στο «+44 Podcast» του Amazon Music.

Διαφήμιση

«Έχω περάσει τόσο πολύ χρόνο με τόσους πολλούς απίστευτους τραγουδοποιούς με Top 10 επιτυχίες στο Billboard και δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Είναι απαίσιο και θέλετε να μάθετε τι είναι χειρότερο, οι δισκογραφικές εταιρείες παίρνουν το ογδόντα τοις εκατό για το μάρκετινγκ», πρόσθεσε.

Μετά την αποδέσμευσή της από το δισκογραφικό συμβόλαιό της, η RAYE παραδέχεται ότι ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε στο Νο. 1 των charts στην πατρίδα της με το επιτυχημένο τραγούδι της «Escapism» με τη ράπερ 070 Shake, το οποίο έχει γίνει πλατινένιο και στην Ελλάδα.

Το «Escapism» συμπεριλήφθηκε στο πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της RAYE, με τίτλο «My 21st Century Blues», που κυκλοφόρησε ανεξάρτητα τον Φεβρουάριο και έκανε ντεμπούτο στο No. 2 του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Στο τέλος της ημέρας, είναι δύσκολο να είσαι μουσικός ούτως ή άλλως, γιατί βγάζεις κάτι για να σε κρίνουν, σωστά; Το να κρίνεσαι είναι πάντα κάτι δύσκολο και τρομακτικό για κάθε άνθρωπο», συνέχισε η RAYE.

«Αλλά ως μουσικός, πρέπει να συμβιβαστείς με το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι θα μισήσουν αυτό που κάνεις. Σε κάποιους θα αρέσει. Κάποιοι άνθρωποι θα το αγαπήσουν», σημείωσε.

«Αλλά ο σκοπός μου ήταν να το αγαπήσω. Διαφορετικά, ποιο είναι το νόημα; Και άρχισα να κυκλοφορώ αυτά τα τραγούδια χωρίς να έχω την πρόθεση να γίνουν αυτές οι μεγάλες επιτυχίες των charts», είπε.

Ωστόσο, η RAYE παραδέχτηκε ότι χρειάστηκε λίγο χρόνο για να συνηθίσει να έχει τον πλήρη έλεγχο της καριέρας της.

«Το πιο όμορφο πράγμα είναι να συνειδητοποιώ ότι δεν χρειάζεται να ζητάω πια άδεια, ότι πραγματικά έχω τον έλεγχο της καριέρας μου. Αυτό χρειαζόταν μεγάλη προσαρμογή», ανέφερε.

«Πρέπει πραγματικά να στηρίξεις τον εαυτό σου οικονομικά και πρέπει να προχωράς και να προχωράς, και κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία. Αλλά τα θετικά για εμένα υπερτερούν κατά πολύ των μειονεκτημάτων», δήλωσε η 25χρονη τραγουδίστρια.

Πηγή Άρθρου

Share.