Ο Wayne Shorter, ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της τζαζ, έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια.

Γεννημένος στο Newark, του Νιου Τζέρσεϊ, ο θρυλικός Αμερικανός σαξοφωνίστας Wayne Shorter ήταν ένα παιδί με πάθος για τη μουσική.

Ο σαξοφωνίστας πέθανε στο νοσοκομείο, χωρίς να γίνει γνωστή η αιτία θανάτου του.

Ο Wayne Shorter έγραψε ορισμένες από τις πιο αναγνωρισμένες συνθέσεις. Ήταν στη δεκαετία του 1960 που άλλαξε τον ήχο της τζαζ, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του.

Υπήρξε παιδί θαύμα στο σαξόφωνο και απέκτησε πτυχίο μουσικής από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Άρχισε να αποκτά φήμη παίζοντας σαξόφωνο με τους Jazz Messengers του ντράμερ Art Blakey στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Είχε στο πλευρό του τον πιανίστα Herbie Hancok, τον μπασίστα Ron Carter και τον ντράμερ Tony Williams.

Είχε γράψει τα πιο διάσημα τραγούδια του γκρουπ, μεταξύ των οποίων τα «E.S.P.» και «Nefertiti».

Έγινε γνωστός ως μουσικός και συνθέτης τη δεκαετία του 1960, όταν δούλευε δίπλα στον Art Blakey και τον Miles Davis. Την ίδια εποχή υπέγραφε τα μουσικά κομμάτια – ορόσημα όπως τα «Footprints» και «Black Nile». Ο Davis τον χαρακτήριζε ως τον άνθρωπο ιδέα της μπάντας του. Τον θεωρούσε ως τον εμπνευστή πολλών μουσικών ιδεών τους.

Καθώς το στιλ εξελισσόταν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, με τους Weather Report άρχισε να οδηγεί το μουσικό ρεύμα ως σαξοφωνίστας και να δημιουργεί νέες διόδους.

Η συνεργασία του με την Joni Mitchell και τους Steely Dan βοήθησε τους δεξιοτέχνες εκτός του κόσμου της τζαζ να επεκταθούν σε νέα, αρμονικά διαμορφωμένα στυλ που δεν είχαν συνδεθεί με τη ροκ και τη folk μουσική.

Κέρδισε συνολικά 12 Grammy σε μια συλλογή που ξεκίνησε το 1980, όταν κέρδισε το Grammy για την Καλύτερη Jazz Fusion Ερμηνεία για το «8:30». Το έργο της ζωής του αναγνωρίστηκε σε όλο το μουσικό σύμπαν, με τιμητικές διακρίσεις.

Η καριέρα του διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα.

Πηγή Άρθρου

Share.