Για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023, η Λευκή κάρτα δίνεται στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη και μουσικό The Boy, aka Αλέξανδρο Βούλγαρη.

Οι κινηματογραφικές αυτές βραδιές με ελεύθερη είσοδο, δίνουν την ευκαιρία στους σινεφίλ να ανακαλύψουν ή να ξαναδούν κάποια από τα διαμάντια του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι 3 προβολές της Λευκής κάρτας στον The Boy:

  • Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, 20:00: Η Άγνωστη Κυρία… (Madame de…), του Max Ophuls (1953)
  • Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, 20:00: Πουάντ Κουρτ (La Pointe Courte), της Agnès Varda (1955)
  • Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, 20:00: Η Μαύρη τού… (La Noire de), του Ousmane Sembene (1966)

Ταινίες στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους

ΣΥΝΟΨΕΙΣ ΤΑΙΝΙΩΝ:

Η άγνωστη κυρία…, του Max Ophuls
(100′ – 1953 – Γαλλία, Ιταλία)
με τους: Charles Boyer, Danielle Darrieux, Vittorio De Sica

Για να ξεπληρώσει τα χρέη της, η Μαντάμ Ντε… πουλάει σε έναν κοσμηματοπώλη ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που ο σύζυγος της, ο Στρατηγός Ντε, της είχε προσφέρει ως δώρο. Ο Στρατηγός, αφού ειδοποιήθηκε από τον κοσμηματοπώλη αγοράζει ξανά τα σκουλαρίκια και τα προσφέρει σε μια ερωμένη του, η οποία με τη σειρά της τα μεταπωλεί αμέσως. Ο βαρόνος Ντονάτι τα αποκτά και αφού ερωτεύεται τη Μαντάμ Ντε της προσφέρει ως ένδειξη του έρωτα του τα περίφημα σκουλαρίκια. Οι δαιδαλώδεις διαδρομές αυτού του κοσμήματος θα οδηγήσουν σε δραματικές συνέπειες.

Πουάντ Κουρτ, της Agnès Varda
(89′ -1954 – Γαλλία)
με τους: Philippe Noiret, Silvia Monfort, Marcel Jouet

Ένας άντρας επιστρέφει για διακοπές στο μέρος όπου πέρασε την παιδική του ηλικία, ένα μικρό ψαροχώρι κοντά στη Σετ, το Πουάντ Κουρτ. Ευελπιστεί να μεταδώσει στη νεαρή σύζυγό του την αγάπη του για το τοπίο, αλλά το ζευγάρι βρίσκεται συνεχώς παρεξηγημένο.

Από την άλλη οι ψαράδες οργανώνονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους ενώ οι οικογένειες τους έχουν φασαρίες και προβλήματα με τους γείτονες. Το ζευγάρι βρίσκεται σε κρίση: Συζητούν και διαπραγματεύονται. Πρόκειται για ένα διπλό χρονικό, για ένα ζευγάρι και μια κοινότητα, κάτω από το εκτυφλωτικό φως του καλοκαιριού.

Η Μαύρη Του…, του Ousmane Sembene
(58′ – 1966 – France)
με τους: Momar Nar Sene, Ibrahima Boy, Ousmane Sembene

Η Diouana είναι μια νέα γυναίκα από τη Σενεγάλη που ζει σε ένα φτωχό χωριό κοντά στη Dakar μετά την Ανεξαρτησία της χώρας. Όπως πολλοί άλλοι κάτοικοι, ελπίζει να να βρει μια δουλειά. Και τότε, γνωρίζει έναν άντρα που της υποδεικνύει μια θέση που θα μπορούσε να είναι αυτό που ψάχνει. Μετά από ατέλειωτες μέρες περιμένοντας κάτω από τον καυτό ήλιο μαζί με άλλες γυναίκες, η “Κυρία” έρχεται να τη συναντήσει και της προτείνει να εργαστεί για εκείνη και τον άντρα της, φροντίζοντας τα παιδιά τους.

H Diouana, είναι ικανοποιημένη από την καινούρια της δουλειά κι έτσι πολύ εύκολα συμφωνεί να τους ακολουθήσει στη Γαλλία, στην Antibes. Ελπίζει να ανακαλύψει τη χώρα, αλλά γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι το αφεντικό της την έφερε μόνο και μόνο για να τους υπηρετεί, χωρίς καμία ανάπαυλα.

Πηγή Άρθρου

Share.