Τα «Χρυσά Βατόμουρα» (Golden Raspberry Awards ή Razzies), γνωστά και ως αντι-Όσκαρ, είναι τα κινηματογραφικά βραβεία που απονέμει κάθε χρόνο το ομώνυμο ίδρυμα στη χειρότερη ταινία και ερμηνεία της χρονιάς. Τα βραβεία αφορούν φυσικά και άλλες κατηγορίες (χειρότερης εικόνας, ήχου, σεναρίου, ζευγαριού), μα φέτος ξεχώρισε η απονομή από τα Razzies στα ίδια τα Razzies.

Νωρίτερα μέσα στο έτος τα «Χρυσά Βατόμουρα» είχαν δεχτεί σφοδρή κριτική στο διαδίκτυο, μετά τη συμπερίληψη ανήλικης ηθοποιού ανάμεσα στις υποψήφιες για τη χειρότερη ερμηνεία. Τα Razzies ζήτησαν δημόσια συγγνώμη από την ηθοποιό, προχώρησαν σε αλλγή των κανόνων, ώστε να μη μπορεί να προταθεί ως υποψήφιο άτομο κάτω των 18 ετώνμ και αντικατέστησαν την ανήλικη στο ψηφοδέλτιο. Και κάπως έτσι τα «Χρυσά Βατόμουρα» κέρδισαν… «Χρυσό Βατόμουρο».

Ο Τομ Χανκς είχε δύο “πρωτιές”… μια για την ερμηνεία του ως συνταγματάρχης Τομ Πάρκερ, στη βιογραφική ταινία Elvis , και μια για το χειρότερο “Combo οθόνης” (Ο Τομ και το λάτεξ πρόσωπό του – πάλι στον Elvis). Ενώ, πρωταγωνιστούσε και στο remake «Πινόκιο, της Disney», ως Τζεπέτο, το οποίο επίσης είχε την τιμητική του στα φετινά Razzies.

Η ταινία Blonde “κέρδισε” στις κατηγορίες χειρότερης εικόνας, και χειρότερου σεναρίου, μιας και θεωρήθηκε πως εκμεταλλεύτηκε τη μνήμη της Marilyn Monroe, απεικονίζοντας τη θρυλική ηθοποιό με υποτιμητικό και επιφανειακό τρόπο.

Αναλυτικά οι ταινίες που νίκησαν:

Χειρότερη Ταινία: «Ξανθιά»
Χειρότερος Ηθοποιός: Τζάρεντ Λέτο, «Morbius»
Χειρότερη Ηθοποιός: Τα Χρυσά Βατόμουρα για την απαράδεκτη στάση τους στην κατηγορία
Χειρότερο Remake/Rip-off/Sequel: «Πινόκιο, της Disney»
Χειρότερος Β’ Ανδρικός Ρόλος: Τομ Χανκς, «Elvis»
Χειρότερος Β’ Γυναικείος Ρόλος: Αντρια Αρτζόνα, «Morbius»
Χειρότερο Ζευγάρι: Τομ Χανκς, για το λάτεξ και τη φριχτή του προφορά στο «Elvis»
Χειρότερος Σκηνοθέτης: Κόλσον Μπέικερ & Μοντ Σαν, για το «Good Morning»
Χειρότερο Σενάριο: «Ξανθιά»

Πηγή: razzies.com

Πηγή Άρθρου

Share.