13 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +


Το ραδιόφωνο κλείνει τα 110 χρόνια του  και με την ευκαιρία αυτή, το Τι να λέμε live έρχεται να σας θυμίσει λίγα πράγματα από την ιστορία του. 

Η εφεύρεση του Ραδιοφώνου έφερε επανάσταση σε πολλούς τομείς όταν διαδόθηκε στο ευρύ κοινό. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η εξάπλωση του ραδιοφώνου στην εποχή της είχε παρόμοιο αντίκτυπο με την εξάπλωση του internet στην δική μας εποχή. 

Ήταν παραμονές των Χριστουγέννων του 1906, στην Νέα Υόρκη, όταν μεταδόθηκε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, λειτούργησε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, ο K.D.K.A., ο οποίος λειτουργεί ακόμη και σήμερα! Ενώ, το 1926 εμφανίζεται στην αγορά, ένας ραδιοφωνικός δέκτης αρκετά εύχρηστος, ποιοτικός και φθηνός. Από τότε το ραδιόφωνο κατακτά πολύ ευρύ κοινό. 

Στην Ελλάδα, ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη την 25 Μαρτίου του 1928 και για 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά εκπομπές. Ο πρώτος εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Αθήνα. Εγκαινιάστηκε στις 25 Μαρτίου του 1938, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.)

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου τα ραδιόφωνα γιορτάζουν, την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Share.

About Author