Το βράδυ της Τρίτης (3/12) λοιπόν, πλήθος επωνύμων βρέθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για να παρακολουθήσει αυτή την παράσταση υπερπαραγωγή.
Η Μιμή Ντενίση γράφει και σκηνοθετεί τη συνέχεια της ζωής των ηρώων του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη» που επέζησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής και προσπάθησαν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους στη νέα τους πατρίδα πια, τη Θεσσαλονίκη.
Συγγραφέας: Μιμή Ντενίση
Σκηνοθέτης: Μιμή Ντενίση
Σκηνογραφία: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Μουσική σύνθεση: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Κίνηση: Μάρω Μαρμαρινού
Ερμηνεύουν: Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση
και με αλφαβητική σειρά:Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέτα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη.
Παίζουν επίσης:Κατερίνα Αντωνιάδου, Χρήστος Βελιάνο, Νικόλας Γκιούλης, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Νικόλας Παπακωνσταντινου, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη.
Λίγα λόγια για το έργο
Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.
Το έργο γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων και θα ανέβει, όπως και η «Σμύρνη μου αγαπημένη», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020.
Ένα πραγματικό υπερθέαμα!
Πηγή : theatromania.gr