Αφυδατωμένη επιδερμίδα: Το φαινόμενο του χειμώνα!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η αφυδάτωση είναι μια «κατάσταση» της επιδερμίδας που μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τύπο επιδερμίδας. Κατά την περίοδο της αφυδάτωσης στην επιδερμίδα παρουσιάζεται διαταραχή των επιπέδων υγρασίας στις ανώτερες και κατώτερες στοιβάδες. Αφυδατωμένη μπορεί να είναι και μια λιπαρή επιδερμίδα και για αυτό το λόγο να παράγει παραπάνω σμήγμα από το φυσιολογικό. Η αφυδάτωση είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα χαρακτηριστικά της αφυδατωμένης επιδερμίδας

Οι ομοιότητες με τη ξηρή επιδερμίδα μπορεί να είναι αρκετές παρόλα αυτά μπορείς να ξεχωρίσεις πότε η επιδερμίδα σου πάσχει από έντονη αφυδάτωση.

Η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι πιο θαμπή από την ξηρή. Αυτό συμβαίνει επειδή στην επιφάνεια της επιδερμίδας συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα και έτσι η όψη γίνεται γκρι. Χάνει την ελαστικότητα της και σε κάποια σημεία ίσως και ξεφλουδίζει. Στις λιπαρές επιδερμίδες εντοπίζεται υπερέκκριση σμήγματος και σε κάποια σημεία ιδιαίτερα στις παρειές και στο μέτωπο εμφανίζονται ρωγμές ή γραμμές αφυδάτωσης.

Το αίσθημα άνεσης στην αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι τελείως διαφορετικό από ότι στην ξηρή. Το «τράβηγμα» στην αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι παροδικό και κάποιες φορές συνοδεύεται από ερυθρή όψη. Στην ξηρή επιδερμίδα είναι μια μόνιμη κατάσταση που δεν είναι τόσο έντονη η αίσθηση της.

 

Το tip για να την προλάβεις τη χειμερινή αφυδάτωση

Είναι δεδομένο ότι θα είσαι συνεπής στα ενυδατικά προϊόντα προσώπου ή σώματος και φυσικά στη χρήση αντηλιακού. Στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου μετά τα παραπάνω προϊόντα χρησιμοποίησε ένα ιαματικό νερό σε μορφή σπρέι. Έχε το συνέχεια μαζί σου και επανάλαβε τη χρήση του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αναζωογονεί την επιδερμίδα ενώ διατηρεί τα αποθέματα υγρασίας στα σωστά επίπεδα αποτρέποντας έτσι την αφυδάτωση της επιδερμίδας. Ιδανικό και μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα ή την πισίνα. Στην πρώτη απομακρύνει το αλάτι και στη δεύτερη το χλώριο εξασφαλίζοντας τη συνεχή ενυδατική περιποίηση του δέρματος .

Και αν συμβεί…

Σε περίπτωση που αισθάνεσαι την επιδερμίδα σου ήδη να παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα ακολούθησε τα παρακάτω:

Επίλεξε ήπια προϊόντα καθαρισμού, κατά προτίμηση sulfate-free, δηλαδή χωρίς θειικά άλατα (επιφανειοδραστικά που αφυδατώνουν την επιδερμίδα) και τονωτικές λοσιόν χωρίς οινόπνευμα.

Χρησιμοποίησε το βράδυ ένα booster ενυδάτωσης ή μια sheet mask (θα βρεις online και για το σώμα).

Χρησιμοποίησε τακτικά (ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας) ένα ήπιο προϊόν απολέπισης, χωρίς όμως να υπερβάλεις.

Προτίμησε προιόντα με συστατικά που «κάθονται» πάνω στην επιδερμίδα δήμιουργώντας μια ενυδατική ασπίδα προστασίας. Μερικά από αυτά είναι το υαλουρονικό νάτριο, γλυκερίνη, φυτικά και θαλάσσια εκχυλίσματα κα.

ΠΗΓΗ : fthis.gr

Share.

About Author