Αντώνης Συκάρης: Ο Έλληνας που θέλει να «αγγίξει τον ουρανό»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και… υπεράνθρωπος (ο ίδιος αρνείται τον τίτλο αυτό), καθώς επιδιώκει πράγματα που φαντάζουν υπερβολικά για την ανθρώπινη φύση. «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να είσαι προσηλωμένος στο στόχο σου», υποστηρίζει κατηγορηματικά ο ξεχωριστός Αντώνης Συκάρης.

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους ορειβάτες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Στην πλάτη του έχει καριέρα 31 χρόνων, έχοντας ανέβει με επιτυχία 133 κορυφές στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει 60 ορειβατικές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου. Είναι ο μόνος Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει 4 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων, ενώ είναι και ο μόνος Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 54 κορυφές πάνω από τα 4.000 μέτρα στις Άλπεις.

Επόμενος στόχος να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο. Να κατακτήσει στην καρδιά του χειμώνα την κορυφή του Κ2, στο Πακιστάν. Πρόκειται για το πιο δύσκολο, δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου, με την τελευταία κορυφή να βρίσκεται στα 8.611 μέτρα. Αν το καταφέρει, θα είναι η πρώτη φορά που το πετυχαίνει κάποιος, αφού οι θυελλώδεις άνεμοι και οι τρομακτικά χαμηλές θερμοκρασίες (έως και -75 βαθμοί Κελσίου), δεν επέτρεψαν στους ορειβάτες που έχουν προσπαθήσει έως τώρα να το καταφέρουν.

Σε αυτό το εγχείρημα φυσικά δεν θα είναι μόνος, αφού μαζί του θα είναι ακόμη 10 έμπειροι διεθνείς ορειβάτες. Αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021. Σημείο εκκίνησης το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, σήμερα στις 20 Δεκεμβρίου.

Για το εγχείρημα του Κ2: «Προσπαθούμε να σκαρφαλώσουμε χειμώνα το Κ2, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας ορειβάτης στον κόσμο παρά τις αλλεπάλληλες δεκάδες προσπάθειες που έχουν κατά το παρελθόν. Έχουν προσπαθήσει ορειβάτες από μεγάλες ορειβατικές σχολές, όπως είναι οι Πολωνοί, οι Ρώσοι και άλλοι, σε εθνικές προσπάθειες. Η δυσκολία πέρα από το μεγάλο υψόμετρο (8.611 μέτρα), είναι το ίδιο το βουνό. Πρόκειται και καθαρή αναρρίχηση από τους πρόποδες μέχρι την κορυφή σε πάγο και βράχο, σε μια στενή κόψη που βάλλεται από χιονοστιβάδες, ειδικά τον χειμώνα. Απαιτεί δεξιότητες αναρριχητικές. Άλλο ένα πρόβλημα είναι το πολύ κρύο. Στα Ιμαλάια του Καρακόρουμ, που είναι στο Πακιστάν, έχει πολύ περισσότερο κρύο σε σχέση με τα Ιμαλάια του Νεπάλ. Στο Κ2 δημιουργείται ένα μικροκλίμα και η θερμοκρασία έχει μετρηθεί έως και -75 βαθμούς Κελσίου. Ελπίζουμε πως μέσα στις 70 μέρες περίπου που θα βρισκόμαστε εκεί, θα υπάρχει ένα παράθυρο καιρού, στο τέλος του Ιανουαρίου ή μέσα στο Φεβρουάριο, να πέσει η θερμοκρασία στους -50, οι άνεμοι να μην είναι στα 110 χλμ/ώρα, αλλά στα 40-50 και εκεί ακριβώς να είμαστε έτοιμοι, αν έχουμε καλή πρόβλεψη για ένα πενθήμερο, να επιχειρήσουμε να φτάσουμε στην κορυφή».

Για τις συνθήκες, τον ύπνο και την τροφή: «Στην κατασκήνωση βάσης οι θερμοκρασίες θα είναι -19 βαθμοί η ψηλότερη και -29 η χαμηλότερη, ενώ όσο ανεβαίνουμε θα φτάνουμε σε θερμοκρασίες -70 βαθμούς Κελσίου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κοιμάσαι σε ένα αντίσκοινο που η θερμοκρασία θα είναι 50, 60, 70 υπό το μηδέν, όσο καλό υπνόσακο και να έχεις. Είναι εξωπραγματικό. Όσον αφορά το φαγητό, τρώμε μακαρόνια, ρύζια και γενικά ό,τι δεν έχει να κάνει με λαχανικά και φρούτα γιατί είναι αδύνατον σε αυτές τις θερμοκρασίες να σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια. Παγωμένο κρέας επίσης, το οποίο το βράζουμε. Αυτά στην βάση. Όταν πάμε πιο ψηλά, τρώμεκάποιες σούπες που είναι μέσα σε ένα σακουλάκι, το οποίο ανοίγεις και ρίχνεις καυτό νερό μέσα. Είναι συμπυκνωμένες τροφές δηλαδή. Το νερό το ζεσταίνουμε με υγραέριο. Μεικτά αέρια προπανίου, βοτανίου για να υπάρξει καύση. Χρειάζεται πολύ νερό γιατί δεν υπάρχει υγρασία στο υψόμετρο και ο αέρας που εισπνέεις δεν είναι υγροποιημένος χρειάζεται ακόμα περισσότερο νερό, όπου πρέπει να γίνει μία ατελείωτη διαδικασία, να λιώνεις τον πάγο και να πίνεις νερό, το οποίο δεν έχει και τα συστατικά που έχει το νερό που πίνουμε εδώ. Τέλος, να σας πω πως σε αυτά τα υψόμετρα η έλλειψη οξυγόνου είναι έντονη. Σε μια αντιστοιχία, αν στην επιφάνεια της θάλασσας έχει 100% οξυγόνο, εκεί πάνω έχει 25%»!

Για τον τρόπο επικοινωνίας και πως μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το όλο εγχείρημα: «Έχουμε εγκαταστήσει στην βάση της κατασκήνωσης ίντερνετ. Όσοι θέλουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της αποστολής θα υπάρχουν καθημερινά δημοσιεύσεις στο instagram (Antonis Sykaris) και στη σελίδα στο facebook (Antonis SykarisGreek Alpinist), όπου θα μεταδίδονται όλα τα νέα της αποστολής. Ψηλότερα θα έχουμε και δορυφορικό τηλέφωνο που θα μεταδίδουμε τα νέα στην Ελλάδα και μια ομάδα φίλων μου θα κάνει αναρτήσεις για να μπορεί να παρακολουθεί ο κόσμος την εξέλιξη της αποστολής…».

 Ο Αντώνης Συκάρης έχοντας μότο ζωής «Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου, κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθούν», είναι έτοιμος και αποφασισμένος να «αγγίξει τον ουρανό»…

Share.

About Author